8 tot 15 jaar

Bedplassen bij oudere kinderen van 8 tot 15 jaar

Het is normaal dat u zich zorgen maakt als oudere kinderen nog in bed plassen, net zoals het normaal is dat ze zich daardoor verloren, geïsoleerd of angstig voelen.Daarom is het zo belangrijk dat ze weten dat het oké is om zich te schamen. Met de juiste ondersteuning kunt u hen helpen om het bedplassen zelf te beheersen, zonder dat dit ten koste gaat van hun onafhankelijkheid. Wij zijn er om u te helpen en uw vragen te beantwoorden.
Enuresis en tieners

Enuresis en tieners

Bedplassen begrijpen

De pre-adolescentie en de adolescentie kunnen moeilijke tijden zijn : een kind dat op die leeftijd nog in bed plast, kan daaronder lijden. Gelukkig zijn er oplossingen. Bedplassen komt vooral bij jonge kinderen voor en de frequentie neemt af met de jaren: terwijl 49% van de kinderen tussen 3 en 4 jaar bedplassen, is dat slechts 15% tussen 5 en 7 jaar. Vanaf de leeftijd van 5 jaar heeft bedplassen een medische naam: nachtelijke enuresis. Dit “late” bedplassen kan aanhouden tot ver na de leeftijd van 5 jaar: 2 tot 3% van de adolescenten heeft er nog steeds last van!

De verschillende vormen van enuresis

De verschillende vormen van enuresis

Tips en advies

Primaire enuresis, secundaire enuresis, geïsoleerde enuresis... Er zijn veel woorden om bedplassen te beschrijven: hier is de sleutel om je weg te vinden.

Oorzaken van bedplassen

De oorzaak van bedplassen

Bedplassen begrijpen

Geen enkel kind wil in bed plassen: ze doen het niet expres, uit luiheid of ondeugendheid. Het betekent ook niet dat ze emotionele, leer- of gedragsproblemen hebben. Waarom plast je kind in bed? Er zijn veel mogelijke verklaringen, die verband houden met de ontwikkeling van hun blaas of zenuwstelsel bijvoorbeeld. Er kunnen ook psychologische oorzaken zijn.

Is bedplassen erfelijk?

Is bedplassen erfelijk?

Tips en advies

Als een kind aan bedplassen lijdt, vragen ouders zich af wat de oorzaak is. Velen geven zichzelf de schuld van de slechte opvoeding van het kind. Sommigen vermoeden een opstandige reactie van het kind. Maar bedplassen is niemands schuld. Het is niet de schuld van ouders en kinderen als het bed weer nat is.

Onze expertenadviezen

Van artikelen van experts tot steun van lotgenoten: hier vind je alles wat je moet weten om de stress van bedplassen weg te nemen, zodat je kind zorgeloze dagen heeft.
Onze expertenadviezen
Onze expertenadviezen 30 seconds
Wees niet bang om naar de dokter te gaan.
Enuresis bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. De diagnose van een specialist zal helpen om de situatie te verduidelijken. In dit artikel leggen we uit wat u en uw kind kunnen verwachten van een urologisch onderzoek.
Onze expertenadviezen
Onze expertenadviezen 30 seconds
Dr Philippe: kinderarts gespecialiseerd in enuresis
Dr. Christophe Philippe beantwoordt onze vragen over enuresis.
Onze expertenadviezen
Onze expertenadviezen 30 seconds
Welke specialist moet ik raadplegen voor enuresis?
Huisarts, kinderarts, uroloog, psycholoog, wij maken een inventaris op van de artsen en specialisten die geraadpleegd moeten worden om de behandeling van uw kind te vergemakkelijken.
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Gelieve de verplichte velden in te vullen
Gelieve de verplichte velden in te vullen.