Enuresis en tieners

Enuresis en tieners

De pre-adolescentie en de adolescentie kunnen moeilijke tijden zijn : een kind dat op die leeftijd nog in bed plast, kan daaronder lijden. Gelukkig zijn er oplossingen. Bedplassen komt vooral bij jonge kinderen voor en de frequentie neemt af met de jaren: terwijl 49% van de kinderen tussen 3 en 4 jaar bedplassen, is dat slechts 15% tussen 5 en 7 jaar. Vanaf de leeftijd van 5 jaar heeft bedplassen een medische naam: nachtelijke enuresis. Dit “late” bedplassen kan aanhouden tot ver na de leeftijd van 5 jaar: 2 tot 3% van de adolescenten heeft er nog steeds last van!

Oorzaken van bedplassen bij tieners

Waarom plast een kind of tiener in bed? Er zijn vele oorzaken: ze kunnen fysiologisch zijn (te grote urineproductie, kleine blaas, te diep slapen, ...) of psychologisch (emotionele schok, verhuizing, echtscheiding van de ouders, sterfgeval in de familie, ...). Psychologische oorzaken worden vaak gevonden wanneer het kind of de adolescent van 12, 13, 14 of 15 jaar ten minste 6 maanden tevoren schoon is geweest en het bedplassen dan opnieuw optreedt.

Wat de oorzaak van het bedplassen ook is, het is belangrijk dat de tiener en zijn of haar ouders zich niet schuldig voelen. Het is waar dat bedplassen gevolgen kan hebben in het dagelijks leven en dat de aandoening niet mag worden gebagatelliseerd. Over het algemeen vindt het kind of de tiener het moeilijk om er met vrienden over te praten, en zijn of haar sociale leven kan worden verstoord. Zij zullen aarzelen om een avond met vrienden door te brengen, of om bijvoorbeeld met hun school of sportclub op stap te gaan. Hoe ouder de tiener wordt, hoe moeilijker de gevolgen voor hem kunnen zijn, vooral wanneer hij zijn seksualiteit begint te ontdekken of overweegt onafhankelijker te worden.

Als je kind tussen de 12 en 15 jaar in bed plast, kan het terughoudend zijn om zich te laten verzorgen en er met een arts over te praten, vooral als een oplossing al eerder is geprobeerd en na verloop van tijd niet heeft gewerkt. Als het bedplassen echter aanhoudt tot in de adolescentie, zijn er oplossingen om het comfort van het kind te verbeteren en te streven naar droge nachten.

Wat te doen als je tiener nog steeds in bed plast?

Bedplassen komt vooral bij jonge kinderen voor en de frequentie neemt af met de jaren: terwijl 49% van de kinderen tussen 3 en 4 jaar bedplassen, is dat slechts 15% tussen 5 en 7 jaar. (1) Vanaf de leeftijd van 5 jaar heeft bedplassen een medische naam: nachtelijke enuresis. Dit “late” bedplassen kan aanhouden tot ver na de leeftijd van 5 jaar: 2 tot 3% van de adolescenten heeft er nog steeds last van!

Als je kind als tiener, op 12, 13, 14 of 15-jarige leeftijd, nog steeds in bed plast (ongeacht of de situatie nieuw is of al lang bestaat), is het noodzakelijk medisch advies in te winnen. Zij zullen de oorzaak van de enuresis vaststellen en kunnen je helpen een oplossing op lange termijn te vinden om jouw kind te helpen op 12-jarige leeftijd te stoppen met bedplassen. Hij zal je praktisch advies geven, zoals - Altijd in dialoog zijn. Berisp of straf je kind niet, en verneder hem zeker niet als hij in bed plast. Integendeel, je moet hem geruststellen, - Vermijd aan het eind van de dag suikerhoudende dranken, frisdrank en bruisend water. Het is noodzakelijk de voorkeur te geven aan dranken met een laag gehalte aan mineralen, - adviseer hem om cafeïnehoudende dranken (cola, koffie) te vermijden omdat ze de behoefte om te plassen verhogen, - leg uit dat je zoveel mogelijk moet vermijden om te drinken na 18:00 uur. Daarom is het belangrijk je tiener in dit deel van zijn leven te helpen en hem niet te vernederen, maar hem bewust te maken van zijn verantwoordelijkheden en hem gerust te stellen over de oplossingen die er zijn.

De arts kan medicijnen voorschrijven als de enuresis ondanks de adviezen niet verdwijnt. In sommige gevallen kan de arts je ook doorverwijzen naar een psychotherapeut, vooral als de enuresis verband houdt met een traumatische gebeurtenis voor de adolescent.

Enuresis en tieners

Welke Drynites®-producten moet uw tiener ‘s nachts gebruiken?

Je kunt jouw tiener Drynites®-nachtondergoed aanbieden: er is een assortiment dat geschikt is voor kinderen van 8-15 jaar wat betreft maat, kleur en absorptievermogen.

Als uw kind ‘s nachts geen nachtondergoed wil dragen, kun je kiezen voor Drynites® absorberende wegwerpmatrasbeschermers. Ze zijn groot genoeg om de volledige breedte van de matras te bedekken en zijn voorzien van kleefstroken om de onderlegger op zijn plaats te houden. Hun superabsorberend materiaal is geschikt voor alle leeftijden.

Met Drynites® kunnen ouders en kinderen van alle leeftijden een goede nachtrust krijgen!

Bibliografische bronnen

Ziekteverzekering. Website. https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/pipi-lit-enuresie/bons-reflexes Arda E et al. Nachtelijke primaire enuresis: Een review. Nephrourol Mon. 2016 ; 8 (4): e35809. Sibertin-Blanc D, Vidailhet C. Ontwikkeling van de sluitspiercontrole en zijn stoornissen. Website: Université de Rouen. Philippe C et al. Het enuretische kind behandelen zonder er een ziekte van te maken. Gebeeskunde & Kindertijd, 2008; 28 (Suppl.): 1- 7. Weaver A et al. Aandacht voor de behoeften van tieners met continentieproblemen. Nurs Times, 2004 ; 100 (20) : 61- 3. Aubert D et al. Geïsoleerde primaire nachtelijke enuresis: diagnose en behandeling. Aanbevelingen bij geformaliseerde consensus van deskundigen. Prog Urol. 2010 ; 20 (5): 343- 9.

Laatst bijgewerkt oktober, 2023

Tags: Bedplassen begrijpen , Ergens overnachten , Dagelijks omgaan met bedplassen, Wat is bedplassen?, 8 - 15 jaar

Gerelateerde artikels

Ontdek onze producten

Vind het juiste product voor uw kind
Absorberend nachtondergoed voor jongens

Nachtbroekjes voor jongens

Ontdekken
Absorberend nachtondergoed voor meisjes

Nachtbroekjes voor meisjes

Ontdekken
Absorberende matrasbeschermer

Absorberende matrasbeschermer

Ontdekken
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Gelieve de verplichte velden in te vullen
Gelieve de verplichte velden in te vullen.