Oorzaken van bedplassen

Bedplassen beter begrijpen

Als je kind in bed plast, kun je je als ouder verward, gefrustreerd en zelfs geïsoleerd voelen - het is niet iets waar veel mensen over praten Weet dat je niet alleen bent - veel gezinnen hebben thuis elke dag te maken met bedplassen. Naar schatting worden in België bijna 250.000 kinderen elke dag wakker zonder te weten of hun bed nat zal zijn of niet. Bedplassen is meestal het gevolg van een vertraging in de manier waarop de hersenen en de blaas ‘s nachts met elkaar communiceren. Er zijn drie belangrijke factoren die tot dit probleem bijdragen.

Enuresis en tieners

Enuresis en tieners

Bedplassen begrijpen

De pre-adolescentie en de adolescentie kunnen moeilijke tijden zijn : een kind dat op die leeftijd nog in bed plast, kan daaronder lijden. Gelukkig zijn er oplossingen. Bedplassen komt vooral bij jonge kinderen voor en de frequentie neemt af met de jaren: terwijl 49% van de kinderen tussen 3 en 4 jaar bedplassen, is dat slechts 15% tussen 5 en 7 jaar. Vanaf de leeftijd van 5 jaar heeft bedplassen een medische naam: nachtelijke enuresis. Dit “late” bedplassen kan aanhouden tot ver na de leeftijd van 5 jaar: 2 tot 3% van de adolescenten heeft er nog steeds last van!

Oorzaken van bedplassen

De oorzaak van bedplassen

Bedplassen begrijpen

Geen enkel kind wil in bed plassen: ze doen het niet expres, uit luiheid of ondeugendheid. Het betekent ook niet dat ze emotionele, leer- of gedragsproblemen hebben. Waarom plast je kind in bed? Er zijn veel mogelijke verklaringen, die verband houden met de ontwikkeling van hun blaas of zenuwstelsel bijvoorbeeld. Er kunnen ook psychologische oorzaken zijn.

Nos offres de réduction Nos offres de réduction
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Gelieve de verplichte velden in te vullen
Gelieve de verplichte velden in te vullen.