Bedplassen, waar of niet waar

Bedplassen, waar of niet waar

Bedplassen komt regelmatig voor bij jonge kinderen en tieners, ontdek wat de misverstanden zijn over deze nachtelijke zindelijkheidskwestie. De antwoorden kun je hier vinden!

Bedplassen is geen gedrags- of leerprobleem. Kinderen die in bed plassen doen dat niet expres: het gebeurt en je moet niet overdrijven! Het is belangrijk om de oorzaken van het bedplassen van jouw kind te begrijpen om een passende oplossing te vinden.
Veel kinderen plassen in hun bed. Daar zijn veel redenen voor en er zijn verschillende soorten bedplassen. Maar meestal is er niets om je zorgen over te maken, het is geen ziekte. Het is meestal pas vanaf de leeftijd van 5 jaar dat je aan een arts moet denken als jouw kind in bed plast. Hij of zij zal je helpen de meest geschikte oplossing voor jouw kind te vinden.
Niemand is verantwoordelijk voor bedplassen, noch het kind, noch de ouders. Het kind moet zich niet schuldig voelen en het is belangrijk hem gerust te stellen over bedplassen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met een kleine vertraging in de ontwikkeling van de controle over de driften van het kind. Je moet geduld hebben en de adviezen en tips opvolgen om de nachten droger te maken... Het is ook raadzaam een arts te raadplegen om dit met hem te bespreken en samen oplossingen te zoeken. In ieder geval, wees gerust dat je niet alleen bent! Veel ouders hebben hetzelfde probleem.
Er is geen “magisch” recept tegen bedplassen, het wordt vaak met de tijd overwonnen. In sommige gevallen is het echter raadzaam om met je arts te praten, die je zal helpen de juiste oplossingen voor je kind te vinden. Om je kind te helpen meer verantwoordelijk en onafhankelijk te worden, kan hij of zij de Drynites® kalender invullen. Hij kan het ook laten zien aan de dokter die je kan raadplegen voor zijn bedplassen. In afwachting van “droge nachten” kun je hem Drynites® nachtondergoed aanbieden die zowel thuis als ergens anders (logeerpartijtjes, schoolreisjes, enz.) een goede nachtrust garandeert. Super absorberend en discreet, ze zullen je kind in alle rust laten slapen. Als je kind geen nachtondergoed wil dragen, of als bedplassen zelden voorkomt, kun je kiezen voor Drynites® wegwerpmatrasbeschermers.
Elk jaar neemt bedplassen spontaan af met 15%(1). Sterker nog, het lost zichzelf vaak op als het kind opgroeit. Er zijn echter adviezen en tips om bedplassen te voorkomen en je kind te helpen droge nachten te hebben... je kunt Drynites® nachtondergoed aanbieden om je kind te helpen een goede nachtrust te hebben, en als je kind geen nachtondergoed verdraagt, of als bedplassen zelden voorkomt, kunt je opteren voor Drynites® wegwerpmatrasbeschermers.
Hoe ouder een kind is, hoe kleiner de kans dat het in bed plast. Laat bedplassen kan echter aanhouden, en ongeveer 1-2% van de adolescenten heeft er nog steeds last van(2). Zelfs als uw tiener nog in bed plast, wanhoop dan niet. Volg ons advies over bedplassen en aarzel niet om met een arts te praten.
"Bedplassen kan zichzelf “genezen”. Veel kinderen plassen in bed als ze 3 jaar oud zijn, minder als ze 4 jaar oud zijn en nog minder als ze 5 jaar oud zijn, enzovoort. Bedplassen kan thuis worden aangepakt met goede gewoonten en specifieke adviezen die kunnen worden toegepast zonder dat een arts nodig is. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als het kind ouder is dan 5 jaar of al minstens 6 maanden zindelijk is voordat het weer gaat bedplassen, is het echter raadzaam om naar de dokter te gaan."

Laatst bijgewerkt december, 2022

Tags: Tips en advies, 5 - 7 jaar , Vooroordelen , Quizz

Gerelateerde artikels

Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Gelieve de verplichte velden in te vullen
Gelieve de verplichte velden in te vullen.