Bedplassen uitgelegd

Bedplassen uitgelegd per leeftijd

Plast je kind in bed en maak je zorgen? Niet nodig, het komt vaak voor en er zijn oplossingen om het te verhelpen...

Jouw kind is niet de enige

Als je kind niet de hele nacht droog blijft, moet je weten dat hij of zij niet de enige is: naar schatting hebben bijna 250.000 kinderen in België er last van, d.w.z. bijna 10% van de 5-10-jarigen en 3% van de 12-15-jarigen. Bedplassen komt drie keer vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Hoewel er geen specifiek profiel van het enuretische kind bestaat, valt niet te ontkennen dat het 2 tot 3 maal meer jongens betreft, zonder dat de oorzaak echt bekend is. Sommige specialisten zijn van mening dat meisjes sneller blaasrijp worden dan jongens.

Bedplassen op 4-jarige leeftijd, 6-jarige leeftijd of na 8-jarige leeftijd, op welke leeftijd spreken we van enuresis?

In principe is er geen reden tot ongerustheid voor de leeftijd van 5 jaar. Het is pas na de leeftijd van 5 jaar dat bedplassen een bron van zorg kan worden, het wordt dan “nachtelijke enuresis” genoemd en de oorzaken zijn talrijk. Vergeet niet dat plassen een reflex is bij de geboorte en dat een kind, om zindelijk te worden, een zekere rijpheid moet hebben verworven. Daarom moet je hem de tijd geven en ervoor zorgen dat je zijn slaap niet verstoort: u maakt een slapend kind niet wakker om het te dwingen te plassen.Hun slaap respecteren is essentieel.

Mijn kind van 2 jaar plast in bed

Als je kind 2 jaar oud is, heeft het al een aantal vaardigheden verworven en begint de zindelijkheidstraining. Zindelijkheidstraining is gekoppeld aan de wens om te groeien. Op de leeftijd van 2 jaar is het volkomen normaal dat je kind in bed plast: hoewel op deze leeftijd sommige bijzonder vroegrijpe kinderen al zindelijk zijn, is dat alleen overdag!

Mijn kind van 3 jaar plast in bed

Als het kind 3 jaar oud is, gaat het naar school! Het gaat erom dat het kind overdag zindelijk is. ‘s Nachts is het een beetje ingewikkelder: 80% van de kinderen plast nog in bed als ze 3 jaar oud zijn.

Mijn kind van 4 jaar plast in bed

Als het kind 4 jaar oud is, groeit het nog, is zijn zenuwstelsel nog in ontwikkeling en is het steeds beter in staat de aandrang om te plassen te beheersen, zelfs ‘s nachts. Als uw zoon of dochter op 4-jarige leeftijd in bed plast, hoeft u zich geen zorgen te maken: één op de twee kinderen plast op die leeftijd nog in bed.

Mijn kind van 5 jaar plast in bed

Tegen de leeftijd van 5 jaar zijn kinderen meestal in staat om het overdag en ‘s nachts in te houden. Als ze na 5 jaar nog steeds in bed plassen, wordt dit ‘nachtelijke enuresis’ genoemd. Dit treft 15% van de kinderen tussen 5 en 7 jaar. Indien dit bij jouw kin d het geval is, is raadzaam om met je arts te praten, die je zal helpen om passende oplossingen te vinden.

Mijn kind van 6 jaar plast in bed

De leeftijd van 6 jaar vertegenwoordigt de belangrijke mijlpaal van het begin van de lagere school en het leren lezen. Bijna 15% van de kinderen plast op deze leeftijd nog in bed. Naar de basisschool = groot / geen luiers meer maar echte nachtkleding

Mijn kind van 10 jaar plast in bed

Naarmate men ouder wordt, wordt de controle over de blaas steeds beter en neemt de frequentie van het bedplassen af: naar schatting gaat het slechts om 2 tot 3% van de adolescenten. Als uw kind nog steeds in bed plast, is het raadzaam een arts te raadplegen om de oorzaak van de enuresis te achterhalen.

Wat zijn de oplossingen voor bedplassen?

Om je kind te helpen ‘s nachts schoon te blijven, moet je onthouden dat dialoog essentieel is. Het is belangrijk het probleem met je kind te bespreken, hem geen schuldgevoel aan te praten en oplossingen voor te stellen die aan zijn behoeften zijn aangepast.

Nachtondergoed:

Door nachtondergoed te dragen kan je kind (en jij ook) een goede nachtrust hebben zonder dat je kind midden in de nacht wakker wordt om te plassen. De slaap blijft dus behouden, wat essentieel is voor de ontwikkeling van je kind. Drynites® biedt een assortiment nachtbroekjes in 3 maten voor jongens en meisjes. Ze kunnen worden gebruikt vanaf de leeftijd van 3 jaar en tot in de puberteit, dankzij het assortiment “8-15 jaar” dat een grotere absorptie mogelijk maakt. Naast het feit dat de patronen verschillen naargelang de leeftijd en het geslacht van je kind, past Drynites® zich aan elke lichaamsbouw aan: voor jongens bevindt de absorptiezone zich bovenaan de broek, terwijl die voor meisjes in het midden ligt. Dit draagt bij tot een optimale absorptie en een optimaal comfort. Het nachtondergoed is super absorberend, discreet en gemakkelijk alleen aan te trekken, zodat je kind rustig kan slapen, zowel thuis als onderweg (logeerpartijtjes, schoolreisjes...).

Wegwerpmatrasbeschermers:

Als je kind geen nachtbroekjes kan verdragen, of als bedplassen zelden voorkomt, kunt je kiezen voor Drynites® wegwerpmatrasbeschermers. De grote afmetingen van deze matrasbeschermers bedekken de volledige breedte van de matras en de kleefstrips zorgen ervoor dat ze de hele nacht op hun plaats blijven. Ze zijn geschikt voor jong en oud.

De kalender:

om je kind te helpen, kun je het aanmoedigen en mondig maken door het kleine taken te geven met behulp van de Drynites® kalender.

Drynites® advies en tips:

essentiële informatie om je kind te helpen stoppen met bedplassen!

Je bent niet alleen en er zijn eenvoudige oplossingen!

Bibliografische bronnen

Volgens gegevens van het “Frans Observatorium voor de gevolgen en het beheer van nachtelijke enuresis bij kinderen en adolescenten” (“Observatoire français sur les répercussions et la prise en charge de l’énurésie nocturne chez l’enfant et l’adolescent”). Médecine et Enfance. Juni 2009 en gegevens van INSEE https://www.insee.fr/fr/statistiques/1892086?sommaire=1912926 Sibertin-Blanc D, Vidailhet C. Développement du contrôle sphinctérien et ses troubles. Website: Université de Rouen.

Laatst bijgewerkt augustus, 2023

Tags: Tips en advies, 5 - 7 jaar , Bedplassen begrijpen , Wat is bedplassen?, Dagelijks omgaan met bedplassen

Gerelateerde artikels

Ontdek onze producten

Vind het juiste product voor uw kind
Absorberend nachtondergoed voor jongens

Nachtbroekjes voor jongens

Ontdekken
Absorberend nachtondergoed voor meisjes

Nachtbroekjes voor meisjes

Ontdekken
Absorberende matrasbeschermer

Absorberende matrasbeschermer

Ontdekken
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Gelieve de verplichte velden in te vullen
Gelieve de verplichte velden in te vullen.