Dr Philippe: kinderarts gespecialiseerd in enuresis
Vaak is de beste manier om met enuresis om te gaan kalm te blijven, geduldig te zijn, te aanvaarden dat het normaal is en uw kind te beschermen met een aangepast product, zodat het zonder zorgen kan slapen. Zo kunnen ze fris, blij en klaar om van hun dag te genieten wakker worden.
Absorberend ondergoed - Hoe het nachtelijke bedplassen te behandelen?
Ongeveer 250.000 kinderen in België hebben last van ‘enuresis’ of nachtelijk bedplassen; het betreft bijna 10% van alle 5-10-jarigen en 3% van de 12-15-jarigen. Er is geen generaliserende verklaring waarom het ene kind meer last heeft van bedplassen dan het andere, maar het treft 2 tot 3 keer meer jongens dan meisjes. Van enuresis is sprake wanneer een kind ouder dan 5 jaar in bed plast terwijl het slaapt.
Wat zijn de oorzaken?
Er zijn verschillende fysiologische oorzaken, zoals een kleine blaas, of beter gezegd "kleinere blaasinhoud", een geringe gevoeligheid voor het signaal om te plassen, zodat een kind niet wakker wordt van de behoefte om te plassen en kinderen die 's nachts meer plassen dan overdag. Ook familiaire aanleg of psychologische en sociaal-familiaire factoren kunnen een oorzaak voor enuresis zijn.
Wat te doen tegen bedplassen?
Vraag jouw huisarts of kinderarts om advies wanneer jouw kind last blijft houden van bedplassen. Een geneesmiddel is in de meeste gevallen niet nodig, want door een aantal eenvoudige gewoonten aan te nemen, is het probleem vaak snel verholpen. Laat jouw kind overdag regelmatig drinken, ook als het geen dorst heeft, en 's avonds alleen wanneer het dorst heeft. Laat jouw kind vlak voor het slapen gaan naar de WC gaan. Belangrijk is ook dat je niet boos wordt op jouw kind na het zoveelste bedplas-incident en dat je jouw kind vooral niet schuldig laat voelen, maar juist geruststelt en laat weten dat het bedplassen uiteindelijk zal ophouden. Kortom, moedig jouw kind aan en vergroot daarbij de bewustwording van jouw kind dat het goedkomt. Vraag bijvoorbeeld om de pyjama in de was te doen of laat jouw kind helpen met het verschonen van de lakens. Met het merk DryNites hebben we hebben ook hulpmiddelen geïntroduceerd, om ouders en kinderen te helpen deze fase beter door te komen. Met name het stripverhaal "Theo plast in bed" legt aan kinderen uit waarom bedplassen voorkomt, met een aangepast grafisch ontwerp en toon om de situatie te de-escaleren en weer rust te creëren binnen het gezin. We hebben ook een leuke kalender, om jouw kind aan te moedigen en verantwoordelijk te maken door middel van "kleine opdrachten voor droge nachten". Als jouw kind de opdrachten goed heeft uitgevoerd, mag hij/zij een visje of iets anders tekenen. En als de nacht droog is verlopen, mag hij/zij een zonnetje tekenen, waardoor het zelfvertrouwen van jouw kind zal groeien.
Verder kunnen wij ook DryNites ondergoed aanbevelen.
DryNites nachtbroekjes zijn vooral aan te bevelen als jouw kind ergens gaat logeren, bijvoorbeeld bij vriendjes of grootouders... De broekjes zijn absorberend en discreet, het lijkt op echt ondergoed en biedt maximale bescherming, met een naar leeftijd aangepast absorptievermogen. Mocht jouw kind aarzelen, omdat het bang is om geplaagd te worden, leg dan uit dat het geen luiers zijn, maar dat het absorberend ondergoed is. Maar je mag jouw kind nooit opdringen om dit te dragen. Wees er ook op bedacht dat jouw kind ‘s avonds zijn eigen ondergoed zelfstandig zal moeten aantrekken en 's ochtends ook zelf in de vuilnisbak zal moeten gooien. Dankzij dit ondergoed zal jouw kind "droog" slapen. Het is een perfect hulpmiddel dat zijn slaap en zijn sociale leven in deze tijdelijke fase zal beschermen. Jouw kind slaapt vaster met een droog gevoel dan met een nat gevoel en is de volgende dag actiever...
Laatst bijgewerkt december, 2022