Behandelingsmethoden om bedplassen te stoppen

Behandelingsmethoden om bedplassen te stoppen

Ontdek de verschillende methodes om bedplassen te behandelen met DryNites® en ook de plaswekker om droog wakker te worden.

Natuurlijke methoden alvorens een behandeling te overwegen

Er zijn behandelingen voor bedplassen. Het is echter raadzaam te beginnen met het experimenteren met natuurlijkere methoden. Bijvoorbeeld, introduceer een toiletbezoek vlak voor het slapen gaan. Of verminder de hoeveelheid water die je kind na 18:00 uur drinkt (hoewel hij gedurende de dag normaal moet blijven drinken). Stimuleer het drinken van water en beperk het gebruik van koolzuurhoudende en suikerhoudende dranken zoveel mogelijk.

Maak het hem ook gemakkelijk om 's nachts naar het toilet te gaan, bijvoorbeeld met behulp van een nachtlampje in de kamer of op de gang.

Maak er geen drama van! Bedplassen is niet hun verantwoordelijkheid, dus is het zinloos ze uit te schelden, en nog meer om hem te straffen. Integendeel: stel hem gerust door uit te leggen dat dit bedplassen tijdelijk is, en dat veel kinderen in dezelfde situatie verkeren.

De plaswekker tegen bedplassen

Er zijn verschillende soorten plaswekkers, in de vorm van sensoren die in het ondergoed zijn aangebracht, die afgaan zodra het kind plast, zodat het kind wakker wordt en eraan denkt naar het toilet te gaan. Dit is een conditioneringsmethode die alleen moet worden aangeboden aan het zeer gemotiveerde oudere kind (>10 jaar) bij wie andere enuresismethoden hebben gefaald. Deze enuresisbehandelingsmethode moet worden stopgezet als de plaswekker slecht wordt verdragen door het kind (angst, vermoeidheid...) of door het gezin (wakker worden van ouders of broers of zussen), vooral omdat de psychologische gevolgen op middellange of lange termijn en de gevolgen voor de slaap van het kind nooit zijn geëvalueerd.

Psychotherapie, een oplossing voor secundair bedplassen

De oorzaken van bedplassen kunnen psychologisch zijn. In het geval van secundaire enuresis, bijvoorbeeld (wanneer het kind ‘s nachts opnieuw begint te plassen, ook al is het al een tijdje droog), kan men ervan uitgaan dat het kind lijdt aan onbehagen, angst of een verandering die hem stress bezorgt (nieuwe klas, scheiding van de ouders, nieuw kind in het gezin...).

Ondertussen zou men zich in het geval van primaire enuresis eerder wenden tot fysiologische problemen, zoals blaasproblemen of hormonale stoornissen.

Daarom kan een huisarts helpen de oorzaak van bedplassen vast te stellen en de ouders naar de juiste behandeling te leiden. Als natuurlijke oplossingen niet werken, kunt u praten met een kinderpsychiater, die de oorzaak van de zorgen van het kind kan vinden.

Medicatie tegen bedplassen

Het enige medicijn voor bedplassen is “Desmopressin”. Het maakt de reabsorptie van water door de nieren mogelijk. Deze behandeling kan alleen door je arts worden voorgeschreven als je kind zich niet aan de algemene maatregelen houdt (zie “de missiekalender”). Het is van essentieel belang dat je kind overdag voldoende water drinkt, een uur voor het naar bed gaan geen water meer drinkt en natuurlijk zijn blaas leegt voor het slapen gaan.

Laatst bijgewerkt december, 2022

Tags: Tips en advies , Behandelingen, Dagelijks omgaan met bedplassen, 5 - 7 jaar , 8 - 15 jaar

Gerelateerde artikels

Ontdek onze producten

Vind het juiste product voor uw kind
Absorberend nachtondergoed voor jongens

Nachtbroekjes voor jongens

Ontdekken
Absorberend nachtondergoed voor meisjes

Nachtbroekjes voor meisjes

Ontdekken
Absorberende matrasbeschermer

Absorberende matrasbeschermer

Ontdekken
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Gelieve de verplichte velden in te vullen
Gelieve de verplichte velden in te vullen.